Yazı İçeriği
Çoban köpeği olarak kullanılan bu ırka ait köpeklerin Alp dağlarında yetiştirildiği görülür. Bernese Dağ Köpeği genellikle aile köpeği olarak günümüzde tercih edilir. Geçmişte büyükbaş hayvanları korumak amacı ile çoban köpeği olarak ondan yararlandığı bilinmektedir. Geçmişte kendisine başka sorumlulukların da verildiği görülürken bu cinsler kurtarma köpeği olarak da çalışmalar yapma kapasitesindedir. Çok çalışkan bir ırka ait olan bu köpekler engebeli araziler söz konusu olduğunda başarılı işler çıkarır.
Oldukça zeki bir türdür ve çocuklar konusunda da problemli olmayan ırklardan biridir. Sahipleri ile çok güçlü bağlar kurabilen bu köpeklerin oldukça zeki oldukları verilen görevleri hızlı öğrenmelerinden anlaşılır. Kolay öğrenebilen bu türler kısa sürede itaat eğitimini tamamlar. Yaklaşık olarak 8-10 yıllık bir yaşam süresi bulunan bu köpeklerin iyi şartlarda bakılması durumunda daha uzun süre hayatta kalması da mümkün olabilmektedir.
ilginizi çekebilir : Basenji
Bernese Dağ Köpeği Özellikleri
Yavruyken alındıklarında öncelikle eğitimlerine önem verilmesi gerekir. Bunun yanında veteriner kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır. Köpeklerin sağlıklı bir yaşam sürmesi aşılarının düzenli olarak uygulanması sayesinde mümkün olur. Sağlıklı bir yetişkinlik dönemi için aşıların yanı sıra ağız bakımları ve tırnak kontrolleri de yapılmalıdır. Kulaklarda oluşabilecek enfeksiyon risklerine karşı da genel temizliğin ve düzenli kontrolün önemi büyüktür. Bundan dolayı da tüm köpekler için geçerli olan bu düzenli bakım çalışmalarının yapılması önerilir. Tüylerin belli aralıklarla taranması hem dökülmelere karşı hem de köpeğin rahatlaması açısından gereklidir. Bernese Dağ Köpeği de bu tür bakımlara ihtiyaç duyan cinslerden biridir.
Bernese Dağ Köpeği Yavru
Zeki ırklar dendiğinde ilk akla gelen Bernese Dağ Köpeği cinsi canlılar kolay öğrenir. Sahipleri ile güçlü bir bağ kurarlar ve onlara itaat etmekten hoşlanırlar. Oldukça uyumlu türlerden biri olması ile dikkat çeken bu köpekler ailelerine karşı da oldukça düşkündür. Çocuklarla anlaşma konusunda problem yaşamamakla birlikte kendi alanlarına saygılı olunmasını ister.
Ev ortamlarında kapalı yaşamaktan keyif almayan bu köpeklerin doğal yaşam içerisinde daha uyumlu oldukları görülmektedir. Uzun süre yalnız kalmaktan hoşlanmayan bu ırkların uzun süre yalnız kaldıklarında depresyona girmesi söz konusu olabilir. Büyümesi yavaş olan bu ırka ait köpeklerin akıllı bir yaradılışa sahip olması onların kolay benimsenmesine yol açar.
Sahipleri ile güçlü bir iletişim kurabilen bu cinsler bahçeli evlerde bakıldıklarında daha mutludur. Bu türler ilk kez köpek sahiplenmek isteyenler açısından tercih edilebilecek ırklar arasında yer alırlar. Bu köpeklerin bekçilik içgüdüleri doğuştan gelir. Birçok iyi huyunun olması tercih edilmesinde de etkilidir.
Bernese Dağ Köpeği Bakımı
Bu türler yavruyken alındıklarında hemen itaat eğitimlerinin yapılması gerekir. Sosyalleştirme çalışmaları da onlar açısından oldukça önemlidir. Bernese Dağ Köpeği sarkık kulaklara sahiptir. Bundan dolayı da zaman zaman kulak kontrollerinin yapılması önem taşır.
Eğitimi sırasında ödüllendirilmekten hoşlanan bu türlerin baskın karakterli eğitmenlere ihtiyacı vardır. Oyun oynamaktan hoşlanan Bernese Dağ Köpeklerinin diğer hayvanlarla geçinme konusunda bir problemleri olmaz. Yabancılara karşı daima tedbirli bir yaklaşım içinde olurlar. Koruyucu yanları güçlü olan bu köpeklerin sevdiklerini korudukları görülür.
Büyük köpek türleri arasında yer alan bu cinslerin atik tavırlara sahip olması önemli özelliklerinden biridir. Yabancılara karşı havlama eğilimleri bulunurken onlara karşı her an tetikte bir tavır sergilerler. Tüylerinin taranması gerekli olurken her gün taranmaları zorunludur. Bu köpeklerin arkadaş canlısı olduğu bilinir ve yoğun bir antrenman ihtiyacı olur. Bundan dolayı da gün içerisinde gezdirilmesi ve fiziksel aktivitelerinin aksatılmaması gerekir. Oyun oynamaktan da hoşlanan bu türlerin ilgiye ihtiyacı vardır.
eki ırklar dendiğinde ilk akla gelen Bernese Dağ Köpeği cinsi canlılar kolay öğrenir.
Yavruyken alındıklarında öncelikle eğitimlerine önem verilmesi gerekir. Bunun yanında veteriner kontrolleri düzenli olarak yapılmalıdır.