Yazı İçeriği
Chause kedisi vahşi görünümüyle dikkat çekmektedir. Chausie cinsi kedi özellikleri açısından görüntüsüyle bağdaşmayan bir yapıdadır. Son derece nazik ve oldukça zeki bir kedidir. Bakımı ise diğer kedi türleriyle benzerlik göstermektedir. Kolay bir bakımı olduğu söylenebilir.
Chausie’nin ilk olarak 1990 yılında evcil kedi ve sazlık kedilerin çiftleşme sürecinden sonra Fransa’da üretildiği bilinmektedir. Yetiştiricilerin, özellikle sadık, sevecen, zeki, iri ve sağlıklı özelliklere sahip vahşi kedileri çekmek amacıyla Chausie kedileri yetiştirdikleri söylenir. Çok güçlü bir vücut yapısına sahip olan Chausie kedisi, ince, kaslı vücudu ve aristokrat görünümü ile iri kedilerden biridir. Ayrıca özünde her koşulda büyüyebilen Chausie, dünyanın birçok yerinde kedi beslemek isteyenler için oldukça alternatif bir kedi ırkı olacaktır. Ayrıca bu tür dünya çapında sevilen bir evcil kedi olmasına rağmen henüz GCCF tarafından bir cins olarak kabul edilmemiştir.
Chausie Kedisi Özellikleri
Bu kedi cinsinin özelliklerini tablo halide özetledik.
Ağırlık | 4Kg – 7 Kg arası |
Uzunluk | 30 cm – 40 cm arası |
Tüyler | kısa az tüylü |
Tüy Renkleri | Kahve sarı tonları |
Göz Renkleri | Yeşil sarı tonlar |
Ortalama Ömrü | 7-15 Yıl |
Chausie Kedisi Karakter Özellikleri;
Chausie, oldukça düzenli bir hayat süren asil bir kedi olarak bilinir. Her zaman aynı anda besleyici bir diyete sahip olmaları özellikle önemlidir. Aksi takdirde strese yatkın oldukları söylenir.
Chausie kedisi, doğası gereği meşgul ve mutlu biri olarak bilinir. Aile ile etkileşimden her zaman mutlu olan bu tür, yoğun bir programla çalışan aileler için uygun değildir.
Chausie kedilerinin son derece zeki yapıları sayesinde yeni şeyler öğrenmeye açık oldukları bilinmektedir. Bu nedenle, Chausie güvenli olduğu sürece yeni yerler keşfedebilir. Chausie kedisi genellikle şefkatli ve sevecen kişiliğiyle tanınır. Chausie için sahibiyle etkileşimli bir yaşam sürmek ve güçlü bir ilişki kurmak çok önemlidir. Küçük bir köpeğe benzer özellikler taşıyan Chausie’nin alıştıktan sonra sahibiyle birlikte dolaşabildiği söyleniyor.
Chausie Kedisi Fiziksel Özellikleri;
- Chausie bir yaban kedisi melezidir, bu nedenle evcil bir kediden daha büyüktür. Üçgen yüz, uzun gövde ile uyum içindedir. Orta büyüklükteki kuyruk, egzersiz yaparken de denge sağlar.
- Chausie, vahşi görünümüne uyan sivri, geniş ve geniş bir kulak yapısına sahiptir. Kulakları yakın ve uzundur.
- Üçgen bir yüz yapısı ve uzun, puma benzeri bir burnu vardır.
- Gözleri orta büyüklüktedir, eliptik çizgiler tam olarak keskin değildir ve birbirine yakın değildir. Gözün alt kısmı üst kısmına göre daha eliptiktir ve kulağa doğru uzanır. Göz renkleri altın ve sarıdır, ancak açık yeşil ve kahverengi de olabilirler.
- Bu kedi, kalın boyun yapısı ve uzun, ince gövdesi ile oldukça atletik bir görünüme sahip olmasıyla bilinir.
- Chausie kedisi tüy renkleri genellikle kahverengi, siyah ve gri tonlarında bulunur. Tüylerinin dokusu orta uzunlukta, derisi yumuşak ve üst kısmı serttir. Chausie’nin tüylerinin kedinin rengine göre değiştiği söylenir.
- Ağırlıkları 6-13.5 kilogram arasında değişmektedir. Erkek kediler daha ağırdır. Yetişkin dişi Chause’nin boyları 40-45 cm civarındadır. Erkeklerin boyları biraz daha uzundur.
Chausie Cinsi Kedi Bakımı
Yetersiz kısa tüyler ve tüy dökümü nedeniyle haftalık bakım genellikle yeterlidir. Aşırı tüy dökümü sadece tüy dökümü döneminde gözlenir. Bahar ayına karşılık gelir. Chausie’nin bakımında en önemli nokta et içeren bir diyetle beslenmeniz gerektiğidir. Kedi maması, sindirim sağlığı sorunlarına neden olabilecek tahıl ve bitki bileşenleri içerir. Mama hazırlarken kedinizin yaşını, boyutunu ve aktivite seviyesini göz önünde bulundurmalısınız. O kadar aktif ki, makul miktarda enerjiye ihtiyacı var. Yani, beslenmesini desteklemek için yüksek kaliteli yiyeceğe ihtiyacı olacak.
Chausie kedisi tırnakları küçük yaşlardan itibaren kesilmelidir. Bu yöntem en doğru olarak kabul edilir. Bu nedenle zamanla tırnak kesmeye alışan kediler gelecekte sorunlara neden olmaz.
Hayır değildir. Tüyleri kısa olduğu için bakımı kolaydır.
Ev ortamında doğup yetişmediyse ilk başta doğası gereği biraz hırçın olabilir. Bu yüzden dikkat edilmelidir.