Yazı İçeriği
Kedi hapşırığı genellikle soğuk algınlığı ya da alerjiden kaynaklanmaktadır. Kediler de insanlar gibi zaman zaman hapşırabilir. Kedim hapşırıyor diye endişelenmeniz için bu hapşırığın sürekli tekrarlaması ve başka semptomların da bulunması gereklidir. Çok nadir görülen hapşırmalar son derece normaldir.
Kedim neden hapşırıyor diye merak ediyorsanız yapacağınız en doğru iş bir veterinere danışmak olacaktır. Ancak bundan önce veterinerinize doğru bilgi vermek için kedinizin çevresel koşullarını, davranışlarını ve diğer semptomlarını gözlemlemeniz önemlidir. Yakın zamanda gerçekleşen kum ya da mama değişikliği alerjik reaksiyonları tetikleyebilir. Hapşırmanın yanı sıra burun ve göz akıntısı ise soğuk algınlığı işareti olabilir.
Yavru Kedim Hapşırıyor
Yavru kedilerin hapşırması, genellikle yetişkin kedilerin hapşırmasına göre daha endişe vericidir. Bu nedenle yavru kedi sahipleri yavru kedim hapşırıyor diye büyük paniğe kapılabilir. Yavru kedilerin hapşırması, genellikle soğuk algınlığından kaynaklanmaktadır. Yavru kediler soğuğa karşı çok hassastır.
Eğer yavru kedinizin hapşırmasına göz ve burun akıntısı, pati ve kulakların normalden soğuk ya da sıcak olması gibi semptomlar eşlik ediyor ise soğuk almış olma ihtimali yüksektir.
Yavru kedinin soğuk almış olması oldukça ciddi bir durumdur. Hassas durumdaki yavruya kalıcı zararlar verebilir. Bu nedenle kedim hapşırıyor diyenlerin vakit kaybetmeden bir veteriner hekime başvurmasında yarar vardır. Bu süre içerisinde yavru kedinin sıcak tutulmasına dikkat edilmelidir.
Kedim Çok Hapşırıyor
Kedilerin zaman zaman hapşırması oldukça normaldir. Kediler meraklı hayvanlardır, bu nedenle genellikle her şeye burunlarını sokma ve koklama eğilimine sahiptirler. Bu nedenle burunlarına kaçan toz ya da kum nedeni ile zaman zaman hapşırabilirler. Ancak kedim çok hapşırıyor diyorsanız, bunun başka bir nedeni olmalıdır. Alerji ve soğuk algınlığı kedileri hapşırtan nedenlerin başında gelir.
Kedilerin ortamlarındaki bazı değişiklikler daha önce ortaya çıkmamış alerjilerinin tetiklenmesine neden olabilir.Bu nedenle kedim hapşırıyor şikayetinde bulunanların öncelikle kedilerinin çevresindeki değişiklikleri gözlemlemesi gereklidir. Kedinin mamasında ya da kumunda yapılan değişiklikler alerjiye neden olabilir.
Peletten kuma ya da kumdan pelete geçiş de hapşırmayı tetikleyen bir başka unsurdur. Yeni tuvalet materyali ile karşılaşan kedi genellikle ilk olarak koklar, bu da üst üste çok hapşırmasına neden olabilir. Kimi mamalar da kedide alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
Kedim Hapşırıyor Ne Yapmalıyım?
Kedinizin sık sık hapşırmaya başlaması endişe verici bir durum olabilir. Kedim hapşırıyor ne yapmalıyım diye soran kişilerin yapması gereken ilk şey, hapşırmanın nedenini sorgulamaktır. Kış vakti burun akıntısı ve göz akıntısı ile birlikte gözlemlenen hapşırma yüksek ihtimalle soğuk algınlığı ya da kedi nezlesinden kaynaklanmaktadır. Hapşırma, alerjik bir reaksiyon olarak da gelişebilir.
Hapşırmaya neden olan koşullar gözlemlendikten sonra bu durum veterinerinizle paylaşılmalı, onun tavsiyeleri doğrultusunda gereken tedavi uygulanmalıdır. Kedim hapşırıyor diyen kişilerin mutlaka kedilerini bir veterinere götürmesi önerilir.
Kediniz bir çok şeyden etkilenip, kum, toz, koku vb gibi alerji olmuş olabilir. Ayrıntılı bilgi için veterinerinizle görüşmenizi tavsiye ederiz.
Evet kediler de üşüyebilir üşütebilir. Eğer kedinizde anormal durumlar seyrediyorsanız lütfen bir veteriner hekimle iletişime geçiniz.
Kediler heyecanlanınca da hapşırırlar. Eğer uzun süren hapşırık ve devamında anormal durumlar varsa mutlaka veteriner hekiminizle görüşmelisiniz.