Yazı İçeriği
Kedilerde ishal, bozuk mama, parazit, enfeksiyon, mama değişikliği gibi nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Kedim ishal oldu diye endişeleniyorsanız, yakın zamanda kedinizin neler yediğini incelemeniz yerinde olacaktır. Kedinizin ishali geçmiyor ise bir veterinere götürmeniz yerinde olacaktır.
Kedim kusuyor ve ishal oldu diyorsanız kedinizde iç parazit ya da bir enfeksiyon hastalığı olma olasılığı yüksektir. Gerekli testlerden sonra iç parazit ilaçları ya da antibiyotik kullanımı ile bu rahatsızlıkların kısa sürede tedavi edilmesi mümkündür. Ancak tedaviye başlamak için gecikilmesi, kedinizde kalıcı sağlık sorunlarına, hatta ölüme dahi neden olabilir.
Kedim İshal Oldu Ne Yapmalıyım
Kedilerde ishalin en yaygın nedenlerinden biri gıda hassasiyetleri ya da bozuk gıda tüketimidir. Özellikle sokakta yaşamış kediler, çöpten yemek yeme ya da insan yemeği yeme alışkanlıklarına sahip olabilir. Bu alışkanlıklar sahiplerini kedim ishal oldu ne yapmalıyım paniğine sürükleyebilir.
Kedinizde ishal çok şiddetli değil ise, yani kediniz günde bir kez dışkısını yapıyor ancak bu dışkının kıvamı farklı ise ve başka bir hastalık belirtisi yoksa, fazla endişe edilecek bir durum yoktur. Kedinizin mamasının tazeliğinden ve sadece mama ile beslendiğinden emin olduktan sonra büyük ihtimalle ishali geçecektir.
Mama değişikliği de kimi zaman kedilerde ishal nedeni olabilir. Başka bir marka mamaya geçme süreci içinde kedim ishal oldu şikayeti ile sıklıkla karşılaşılmaktadır. Bu nedenle mama geçişinin ani biçimde değil, kademeli olarak ve eski mama ile karıştırılarak yapılması faydalı olacaktır.
Yavru Kedim İshal Oldu
İshal, yavru kediniz için son derece riskli olabilir. Bağışıklık sistemi tam olarak gelişmemiş olan yavru kediler enfeksiyon ve parazitlerden daha fazla etkilenir. Bu nedenle yavru kedim ishal oldu şikayetine büyük önem vermek gereklidir. Eğer yavru kedinin ishali bir dışkılamadan fazla sürdü ise mutlaka veterinere gidilmesi gereklidir.
İshal stres, kedinizin alışık olmadığı bir gıda tüketimi gibi basit nedenlerden kaynaklanabileceği gibi, daha ciddi sindirim sistemi problemlerinden de kaynaklanabilir. Bazı kedi ırkları sindirim problemlerine daha yatkındır. Ragdoll, Sfinks, Rex gibi kedi ırklarından birine sahipseniz, kedim ishal oldu diye yakınmanız olasıdır.
Yavru Kedim İshal Oldu Ne Yedirmeliyim?
Yavru kedilerde görülen her türlü hastalık, sahipleri için oldukça korkutucu olabilir. Yavru kedim ishal oldu ne yapmalıyımsorusu, en çok merak edilen sorulardan biridir. Yavru kediniz fazla yaş mama yemekten ya da kuru mamanın ağır gelmesinden dolayı ishal olabilir. Haşlanmış tavuk ve biraz haşlanmış pirinç ile yapılacak bir lapa, kedinize iyi gelebilir. İshalden başka bir belirti yoksa ve mama değişikliği ile ishal geçiyor ise sorun yoktur.
Yavru kediler enfeksiyon ve parazitlerden kolayca etkilenebilir. Kedim ishal oldu diyen yavru kedi sahiplerinin ishalin bir günden fazla sürmesi ya da başka bulgularla birlikte seyretmesi durumunda vakit kaybetmeden bir veterinere gitmesi gerekir.
İki günü geçen ishaller hastalık habercisidir. Öncelikle kedinizi çok iyi gözlemlemeli ve bu süreyi aşan ishali devam ediyorsa bir hekime başvurmalısınız.
Kumuna ve popo kenarındaki tüylere bakabilirsiniz. İshal olan kedi mutlaka tüylerine bulaştıracaktır.
Birden fazla kedi ishal ilacı olduğu için size özel hangisini olacağı konusunda hekiminize başvurmalısınız.