Kedi Hastalıkları

Kedim Kusuyor

Kedim Kusuyor

Kedilerin kusması parazit, alerji, fazla yemek, tüy yutma gibi pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Kedim kusuyor şikayetine sahip kişiler çoğu zaman bunun nedenini anlamakta zorluk çekerler Kedim sarı kusuyor biçiminde bir şikayete sahip olmanız halinde en kısa sürede veterinere gitmeniz önerilir.

Sürekli ve sarı ya da kanlı kusma hali, kediler için son derece tehlikeli olabilir. Pek çok hastalık, organ yetmezliği, iç parazit gibi durumlar bu türden kusmalara sebebiyet verebilir.  

Kedim Sürekli Kusuyor 

Uzun tüylü kediler, boşaltım yolu ile yuttukları tüyleri tamamen dışarı atamadıklarında dönem dönem sahiplerinin kedim kusuyor diye şikayet etmesine neden olur. Bu durum, kısa tüylü kedilerde daha nadir görülmektedir.

Ancak kedim sürekli kusuyor diyorsanız, bu normal bir durum değildir. Sürekli kusma, kedinin ciddi bir rahatsızlığa sahip olduğunun işaretidir. Zehirlenme, gastrit, kimi parazitler ve alerjik reaksiyonlar kedilerin sürekli olarak kusmasına neden olabilir. 

Sürekli kusma haline zamanında müdahale edilmezse dehidrasyona yol açar ve kedinizin organlarına ciddi zararlar verebilir. Bu nedenle üst üste sürekli kusma halinde hiç vakit kaybetmeden bir veterinere gidilmesi gerekir.  

Kedim Beyaz Köpük Kusuyor 

Kedilerin kusması farklı biçimlerde olabilir. Bütün mama kusma, kanlı kusma, sarı ve beyaz köpük kusma davranışları kedilerde gözlemlenebilir. Kedim beyaz köpük kusuyor, neden diye merak ediyorsanız, en kısa sürede bir veteriner hekime danışmanız önerilir.

Beyaz köpük kusma özellikle gastrit ve zehirlenme durumlarında yaygındır. Tüy kusan kediler de tüyleri çıkarmakta fazla zorlandıkları zaman beyaz köpük kusabilir.  

Kedinin sağlığına kavuşabilmesi için kusma nedeninin iyi belirlenmesi ve ona uygun bir tedavi yapılması gereklidir. Kedim kusuyor şikayeti ile veterinere gelen vakaların tedavisine dikkatli bir teşhisten sonra başlanabilir.

Tedavi yöntemleri serum, ilaç, enjeksiyon ve cerrahi müdahaleler olabilir. Eğer tüy kusma gerçekleşiyor ise çeşitli vitamin takviyeleri de kusmayı azaltabilir.  

Kedim Neden Kusuyor 

Kediler de aynı insanlar gibi farklı farklı rahatsızlıklara sahip olabilir. Özellikle sokakta zor günler geçirmiş kedilerin hastalanması kaçınılmaz bir durumdur. Kimi cins kedilerin ise doğuştan pek çok hastalığa yatkınlığı bulunmaktadır. Kedim neden kusuyor sorusu ile meşgul kimselerin öncelikle incelemesi gereken, kedilerin nasıl ve ne sıklıkta kustuğudur.

Örneğin ayda bir tüy yumağı kusan bir kedinin durumu ideal almasa da sahibinin kedim kusuyor diye endişelenmesini gerektirecek bir durumu yoktur.  

Rutin tüy kusma davranışının yanı sıra kediler kanlı ya da köpüklü şekilde de kusabilirler. Bu kusmalar genellikle önemli hastalıkların işaretçisidir. Organ yetmezliği, zehirlenme, alerji, yabancı cisim yutma, gastrit, parazit gibi pek çok neden, kedilerin kusmasına sebebiyet verebilir. 

Kusma, özellikle yavru ve yaşlı kediler için çok riskli olabilir. Sık tekrarlanan ve anormal biçim alan kusmaların mutlaka nedeni araştırılmalı ve uygun tedavi kısa sürede gerçekleştirilmelidir.

Kedilerin kusması tehlikeli midir?

Kediler bazen kendini yaladıkları için midede biriken tüyleri kusarlar fakat fazla ve sık kusması normal değildir. Veteriner ile görüşmeniz en sağlıklısı olacaktır.

Kediler neden sarı sıvı kusar?

Kedilerin sarı kusması birden fazla hastalığın belirtisi olabilir. En ayrıntılı bilgi için veterinerinizi aramanızı öneririz.

Kedi kusarsa ne olur?

Kedilerin kusmaya başlaması bazı hastalıkların habercisi olup en kısa sürede veterinere baş vurmanız gerekmektedir.