Kedi Hastalıkları

Kedim Neden Hapşırıyor?

Kedim Neden Hapşırıyor

İnsanlar gibi, kediler de ara sıra burunlarına kaçan toz, polen gibi maddelerden dolayı hapşırabilmektedir. Ancak hapşırma sık sık tekrarladığında kedi sahipleri kedim neden hapşırıyor sorusunu sormaya başlar. Kedilerin hapşırmasına neden olabilecek etkenler, alerji, çeşitli kimyasallar, enjeksiyonlar ya da tümörler olabilir.  

Kedilerde hapşırık, kimi zaman çok basit önlemlerle çözümlenebilecek bir sorun olsa da kimi zaman oldukça ciddi hastalıkların habercisi olabilmektedir. Kedim hapşırıyor diyorsanız ve bu hapşırık çevrede tetikleyici bir faktör olmamasına rağmen geçmiyor ise, kedinizi vakit kaybetmeden bir veterinere götürmeniz gereklidir.  

Burun kanaması da kedilerde hapşırmaya neden olacak etmenlerdendir. Kedilerde burun kanaması çoğu kez bir tümörün ya da sinüs enfeksiyonunun habercisi olabilir. Bu nedenle kedi hapşırığına burun kanaması da eşlik ediyor ise, kedinizin en kısa zamanda bir veteriner muayenesinden geçmesi gerekir.  

Kedi Hapşırması İnsana Zarar Verir Mi? 

Genel anlamda kedi hapşırması insana zarar verir mi sorusuna verilecek cevap hayırdır. Kedi hapşırmasının en önemli nedenlerinden biri alerjilerdir. Kedilerde yer alan alerjinin insanlara geçmesi mümkün değildir. 

Kedim neden hapşırıyor sorusuna verilebilecek bir başka yanıt ise enjeksiyonlardır. Enfeksiyon kelimesi ilk başta korkutucu dursa da, kedilerin hastalanmasına neden olan parainfluenza, adenovirus gibi pek çok mikrop insanlara bulaşmaz.  

Kedilerin hapşırmasına neden olabilecek ve insana bulaşması en olası olan rahatsızlık mantardır. Ancak evde bakılan kediler için mantar hastalığı da solunum yollarına yayılarak hapşırtmaya başlamadan önce pek çok farklı belirti verir. Bu nedenle genellikle bu aşamaya varmadan ev kedilerinde mantar hastalığı tedavi edilir ve insan için zararlı olma olasılığı çok düşüktür. Ancak teorik olarak, kedilerdeki mantar hastalığı insanlara bulaşabilir. 

Yavru Kedim Çok Hapşırıyor 

Yavru kedilerin bünyesi son derece hassastır. Bu nedenle sahipleri yavru kedim çok hapşırıyor diye endişeye kapılırlar. Bu, son derece haklı bir endişedir. Yavru kedilerde çok fazla hapşırmaya neden olabilecek enfeksiyonlar çok tehlikeli olabilmektedir. Bu nedenle sık sık hapşıran yavru kedilerin en kısa sürede veteriner kontrolünden geçirilmesi gereklidir.  

Kediler kimi zaman alerji nedeni ile de hapşırabilir. Bu alerjilerin henüz yavruluk döneminde ortaya çıkması mümkündür. Bazı mamalar ya da kokulu kedi kumları, toz, polen gibi etkiler yavru kedinizin hapşırmasına neden olabilir. Kedim neden hapşırıyor diye merak içinde iseniz, kedinizin hangi zamanlarda hapşırdığına da dikkat etmeniz gereklidir. Örneğin evin belirli bir bölgesinde, ya da kumunu kullandıktan sonra hapşıran bir kediniz varsa, hapşırıkların alerji kaynaklı olma olasılığı oldukça yüksektir.  

Yavru kediler aynı zamanda kimyasallara karşı da oldukça hassastır. Parfüm, sigara dumanı, oda kokusu, deodorant gibi ağır kokular da yavru kedinizin hapşırmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle mümkün olduğunca mu gibi kimyasallar kullanıldığında ev havalandırılmalı, doğrudan kedinin bulunduğu yerde kullanılmasından kaçınılmalıdır.  

Kedi sürekli hapşırıyor ne yapmalıyım?

Uzun sürek hapşırıklar hastalık habercisidir. Mutlaka doktoru ile iletişime geçmelisiniz.

Kedi hapşırması insana zarar verir mı?

Bulaşıcı bir hastalık yok ise hayır zarar vermez.

Kedim niye hapşırıyor?

Zaman zaman hapşırık olması oldukça normaldir. Fakat uzun süren bir hapşırma durumu varsa doktora sormalısınız.