Yazı İçeriği
Kediler kimi zaman kusmasa da öğürme sesleri çıkarabilirler. Kedim öğürüyor ama kusmuyor diyorsanız, kediniz büyük ihtimalle bir tüy yumağını çıkarmaya çalışıyor demektir. Kediler kendilerinin yalayarak temizlenirler. Bu nedenle çok miktarda tüy yutabilirler.
Bu tüylerin büyük bir kısmı boşaltım sistemi ile atılsa da kimi zaman kedinin midesinde tüy yumakları oluşabilir. Bu durumda kedi öğürerek bu yumakları çıkartmaya çalışır. Öğürüyor, ancak kusmuyor diyorsanız bu durum kedinizin bir tüy yumağı çıkarmaya çalıştığı anlamına gelebilir. Özellikle uzun tüylü kediler iyi bakılmadıkları takdirde sık sık tüy yumağı kusmaya çalışma sonunu ile yüz yüze gelebilir.
Kedilerde tüy yumağı oluşumunu önlemek ya da sıklığını azaltmak için başvurulacak bazı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden ilki özellikle uzun tüylü kedilerin düzenli taranmasıdır. Düzenli taranarak dökülen tüylerinden arınan kediler, kendilerini yaladıklarında daha az tüy yutacaktır. Bu sayede midelerinde tüy yumağı oluşumu da daha az görülecektir. Tüy yumaklarını azaltmak için başvurulacak bir diğer yöntem de kedi maltı kullanmaktır. Kedi maltı, hem kedinin tüylerinin dökülmesini azaltır hem de sindirim sisteminin daha iyi çalışmasını ve tüylerin boşaltım yolu ile atılabilmesini sağlar. Malt kullanımı kedilerin bağırsak sağlığı için de son derece önemlidir. Kedim tuvaletini yapamıyor biçimindeki şikayetlerin giderilmesi için de kedi maltı kullanımı tavsiye edilebilir.
Kediniz uzun uzun öğürüyor, ancak bir türlü kusamıyor ise, boğazına yabancı bir cisim kaçmış olma ihtimali de vardır. Bu duru kediniz için oldukça tehlikelidir, boğulmaya sebebiyet verebilir. Bu nedenle en kısa sürede boğazına kaçan cismin bir veteriner tarafından çıkartılması gereklidir.
Kediler Neden Kusacak Gibi Yapar?
Kedilerin kusacak gibi yapması için en önemli sebeplerden biri, tüy yumağı çıkarmaya çalışmalardır. Bu durumda kediler uzun uzun öğürür ve kusacak gibi yapar ancak sonunda sadece küçük bir tüy yumağı kusarlar. Kediler neden kusacak gibi yapar sorusuna verilebilecek bir diğer cevap da kedinin boğazına yabancı bir cisim kaçması olabilir. Kediler meraklı canlılardır, kimi zaman burunlarını olmayacak yerlere sokabilirler, ya da yememesi gereken şeyleri kemirmeye çalışabilirler. Bu durumda boğazına takılan yabancı cisimleri öğürerek atmaya çalışırlar. Hemen müdahale edilmez ise bu durum çok tehlikeli olabilir, kedinin ağzı ve gırtlağı yaralanabilir, hatta boğulabilir.
Kedim öğürüyor ama kusmuyor diyorsanız ilk olarak kedinizin yabancı bir cisim yutmadığından emin olmanız gereklidir. Eğer böyle bir durum yok ise kediniz muhtemelen bir tüy yumağı çıkarıyor demektir. Gelecekte sıklıkla tüy yumağı çıkarmasını engellemek için kedinizi düzenli aralıklarla taramanız ve kedi maltı kullanmanız tavsiye edilir. Kedinizin mama kalitesi de tüy dökülmesini, dolayısı ile tüy yumağı kusmasını etkileyen faktörler arasındadır. Bu nedenle çeşitli mamalar deneyerek kedinizin tüy sağlığına en iyi gelen mamayı bulabilirsiniz.
Kediler genellikle kendilerini yalarken yuttukları tüy yumaklarını atarken böyle yaparlar.
Kediler sıklıkla yuttukları tüyleri kusarlar. Eğer kusma beklenenden fazla ve garip ise mutlaka hekime başvurulmalıdır.
Kedilerin karnı aç olduğu zaman safra kusmaktadırlar.