Kedi Hastalıkları

Kedim Uyurken Titriyor

Kedim Uyurken Titriyor

Kedilerin titremesi genellikle kan şekeri dengelerinin değişmesi, aşırı sıcak ya da soğuk veya stres kaynaklı olabilir. Kedim uyurken titriyor diyorsanız, kedinizin uyuduğu bölgenin aşırı sıcak ya da soğuk olmamasına dikkat edin. Eğer kediniz yalnızca uykusunda titriyor, uyanınca titremesi kayboluyor ise rüya görüyor olma ihtimali yüksektir. Kediler de tıpkı bizim gibi rüya görür ve gördükleri rüyalar kaslarında seğirmelere neden olabilir. Bu durum genellikle titreme olarak yorumlanır. 

Kedilerde titreme, iştahsızlık ve halsizlik gibi belirtiler ile birleştiğinde hipoglisemiye işaret edebilir. Kedim yemek yemiyor ve titriyor gibi şikayetleriniz varsa, kedinizin kan şekerinde düzensizlikler olabilir. 

İlk aşamada bunun giderilmesi için kedinize ödül maması, yaş mama gibi sevdiği bir yiyecek ikram edebilirsiniz. Bu belirtileri fark ettiğinizde acilen bir veterinere giderek kedinizin kan değerlerine baktırmanız önerilmektedir. Aksi takdirde kedinizde organ hasarı, körlük gibi yan etkiler görülebilir.  

Yavru Kedim Uyurken Titriyor 

Yavru kediler hava koşullarına karşı oldukça hassastır. Yavru kedim uyurken titriyor diye endişe edenlerin, kedilerinin bulunduğu ortam sıcaklığının ve vücut sıcaklığının normal olduğundan emin olması gereklidir.

Kedilerde üşüme titremeye neden olabileceği gibi, aşırı ısınma da titreme belirtisi verebilir. Bu nedenle kedinin ateşinin yüksek olup olmadığı da mutlaka kontrol edilmelidir.  

Titreme, strese bağlı biçimde de ortaya çıkabilir. Kedim uyurken titriyor diyorsanız, ancak bu titreme kediniz uyanınca kayboluyorsa ya da azalıyorsa, kediniz stres altında olabilir. Ortam değişikliği, misafir, haneye katılan yeni aile üyeleri ya da evcil hayvanlar, yüksek ses gibi unsurlar kedilerde strese yol açabilmektedir.  

Kedi Titremesi Neden Olur? 

Kedi titremesi pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bu sebeple kedi titremesi neden olur sorusu, cevabı merak edilen bir sorudur. Kedilerde titreme ateş, hipotermi, stres, hiperglisemi ya da ağrı nedeni ile görülebilmektedir. Titremeye eşlik eden başka bulguların değerlendirilmesi, titremenin nedenini anlamaya yardımcı olacaktır.

Kedinizin her zamankine göre halsiz olması, devamlı uyuması, hareketlerinde tutukluk olması gibi bulgular ile birlikte görülen titreme, kedinin ağrı çektiğine işaret edebilir. Bu ağrının kaynağı gözle görülmeyen bir yaralanma ya da çeşitli hastalıklar olabilir. Bu nedenle vakit kaybedilmeden bir veterinere gidilerek detaylı tetkikler yapılması gereklidir.  

Kediler tıpkı insanlar gibi ateşlenince titrerler. Çeşitli enfeksiyonlar ve viral hastalıklar yüksek ateşe neden olabilmektedir. Kedim uyurken titriyor diye endişe ediyorsanız kedinizin ateşini ölçebilirsiniz.

Ateş ölçme işlemi genellikle kedinin poposundan yapılır, ancak evde bunu yapma imkanınız ve gereken aletleriniz yoksa kedilerinizin kulak için sıcaklığından da ateşi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Kedilerin vücut sıcaklığı 41 derecenin üzerine çıktığında hipertermi denen durum oluşur ve bu durum kedinizde kalıcı hasarlara neden olabilir. Bu nedenle kedinizin ateşinin yükselmiş olabileceğini düşünüyorsanız acilen bir veteriner hekimden yardım almanız yerinde olacaktır. 

Kedi titremesi neden olur?

Kedilerin ateşi olduğu zaman titrerler. Ateşini ölçmeli ve 39 üzerindeyse mutlaka veterinere götürmelisiniz.

Kediler uyurken neden kasılır?

Bu kasılmalar bir çok hastalığın habercisi olabilir. Vakit kaybetmeden veteriner hekim ile görüşmelisiniz.

Kediler kızgınlık döneminde titrer mi?

Evet, genellikle dişi kedilerde çok rastlanan kızgınlık döneminde titreme durumu çoğu zaman erkek kedilerde de gözlemlenmektedir.