Kedi Hastalıkları

Kedim Zehirlendi

Kedim Zehirlendi

Kediler son derece meraklı hayvanlardır ve bu durum onları kimi zaman tehlikeye düşürebilir. Temizlik malzemeleri ve böcek ilaçları kedim zehirlendi şeklindeki şikayetlerin başlıca sebebidir. Zehirlenme kediler için hayati risk taşıyabilir. Bu nedenle tüketmemesi gereken bir besini yiyen ya da içen kedi derhal veterinere götürülmelidir, yoksa hayatı tehlikeye girebilir. 

Kedilerde zehirlenmenin en yaygın belirtilerinden beri kedim kusuyor biçimindeki şikayetlerdir. Kusmanın yanı sıra, ishal, titreme, halsizlik gibi belirtiler de zehirlenmeye işaret edebilir. Zehirlenme, kimyasal maddelerden kaynaklanabileceği gibi, bozuk gıdalardan dolayı da ortaya çıkabilir. Kimi ev bitkileri de, kediler için zehirli olabilir.  

Kedim Böcek İlacından Zehirlendi 

Kediler böcek ilacını deri yoluyla, solunum yoluyla ya da ağız yoluyla alarak zehirlenebilir. Böyle bir zehirlenmeyi fark ettiğinizde yapacağınız en doğru şey, kedinizi zehirli maddeden uzaklaştırdıktan sonra vakit kaybetmeden veterinere götürmek olacaktır. Kedim böcek ilacından zehirlendi diyorsanız yapılacak ilk iş kediyi zehirli maddeden uzaklaştırmak, varsa derisindeki kalıntıları temizlemek ve acilen veterinere götürmektir. 

Kedilerinin zehirlendiğini düşünen kedi sahipleri kimi zaman paniğe kapılıp kedilerine kendileri müdahale etmeye çalışabilmektedir. Ancak kedim zehirlendi diye bir amatör tarafından yapılmayan bir müdahale, örneğin bir kusturma işlemi, yarardan çok zarar getirebilmektedir.  Eğer konum itibari ile kediyi veterinere götürme olanağı kesinlikle yoksa zehirlenme halinde kusturma denenebilir. Aksi halde acil müdahale yapan bir veterinere götürülmesi gereklidir.  

Kedim Zehirlendi Ne Yapmalıyım? 

Kedim zehirlendi ne yapmalıyım sorusunun cevabı, kediyi zehirleyen maddeye göre değişmektedir. gaz formundaki ilaçlarda derhal kediyi ortamdan uzaklaştırmak ve temiz hava almasını sağlamak gereklidir.  Deri yoluyla gerçekleşen zehirlenmelerde kedinin derisinin derhal su ile yıkanması ve sonrasında veterinere götürülmesi faydalı olacaktır. Yani zehirlenme vakalarında yapılması gereken ilk işlem, zehri olabildiğince kediden uzaklaştırmaktır.  

Ağız yolu ile alınan zehirli maddeler, kedinin kusmasının sağlanması ile vücuttan atılabilir. Ancak bu kusmanın amatörler tarafından tetiklenmesi sırasında kedisinin yemek borusu ve soluk borusu zarar görebilir. Bu nedenle veterinere gidilmesi önerilir. Eğer bu mümkün değil ise, tuzlu su içirilerek kedi kusturulabilir. Kedim zehirlendi diyor iseniz yapacağınız en iyi şey profesyonel yardım almaktır.  

Yavru Kedim Zehirlendi  

Yavru kedilerin vücut kitlesi yetişkin kedilerden daha düşük olduğu için, daha düşük dozlar ile zehirlenebilirler. Yavru kediler ayrıca son derece meraklıdır ve her şeyi keşfetmeye çalışır. Bu nedenle acil müdahale yapan veterinerlere sıklıkla yavru kedim zehirlendi şikayeti ile başvurulur.  

Yavru kedilerin bünyesi yetişkin kedilerden çok daha hassastır. Bu nedenle zehirden çok daha olumsuz etkilenebilirler. Ancak hem yavru hem de yetişkin kediler için kedim zehirlendi şikayetinde izlenecek prosedür aynıdır, öncelikle kedinin zehirli maddeden uzaklaştırılması ve mümkünse arındırılması gereklidir. Bunun ardından acil müdahale hizmeti veren bir veterinere başvurmak yapılacak en doğru iştir. 

Zehirlenen kedi ne yapar?

Kedi zehirlendiği zaman aşırı uyku hali, kusma, nöbet, baygınlık gibi net olarak anlaşılabilecek tepkiler vermektedirler.

Zehirlenen kedi iyileşir mı?

Kedilerin zehirlenmesi ciddi bir durumdur. Ne kadar erken tedavi edilmeye başlarsa o kadar kısa sürede iyileşme olur. Zehrin vücuttan atılması zaman isteyen bir durumdur.

Zehirlenen kedi ölür mü?

Erken tedavi edilmezse sonu kötü olabilir.