Yazı İçeriği
Köpekler birçok nedene bağlı olarak havlama eylemi gerçekleştirebilir. İnsanların yakın dostları arasında olan köpeklerin bakımları ve eğitimleri sırasında doğru bir yöntem uygulanmalıdır. Köpeğin hem ruh sağlığı hem de fiziksel sağlığı için bu konuların dikkatli bir şekilde tatbik edilmesi gerekir. Köpeğim Çok Havlıyor dendiğinde ise bunun nedenlerini doğru anlamak gerekir. Birçok sebepten havlayabilen köpeklerin havlama alışkanlıklarının azaltılması için bazı yöntemlere başvurulur. Gereğinden fazla havlama durumunda hem bakanın hem de çevredekilerin rahatsız olması kaçınılmaz olur. Bundan dolayı da bazı önlemler almak gerekebilir. Köpeğim gece çok havlıyor diyenler için sayılabilecek sebeplerden bazıları; Köpekler tedirgin olduklarında ya da yabancı birini gördüklerinde koruma içgüdüsü ile havlayabilir. Acıktığında, susadığında ya da oynamak istediğinde de havlama gereksinimi duyar. Köpeğim Çok Havlıyor Ne Yapmalıyım ? Köpeklerin ihtiyaçlarının doğru anlaşılması havlamalarının azaltılması için zorunludur. Oyun oynama ihtiyacı, dışarı çıkma beklentisi gibi çeşitli nedenler de köpeklerde havlamaya neden olan gereksinimler arasında yer alır. Köpeklerde görülen havlama nedenlerinden biri de anksiyetedir. Anksiyetesi olan köpeklerin davranış bozukluğu nedeni ile havlaması söz konusu olur.
İlginizi çekebilir: Köpeğim Çok Tüy Döküyor
Köpeğim Çok Havlıyor Ne Yapmalıyım ?
Köpeklerin bazı durumlarda normalden fazla havlaması mümkündür. Köpeğim Çok Havlıyor sebepleri merak edilenler arasında yer alırken genel ihtiyaçları karşılanmış olmasına rağmen havlamayı sürdürmesi durumunda ise bir veterinere danışmak gerekli olabilir. Bunun yanı sıra köpekler anlatmak istedikleri bir şeyler olduğunda havlar. Genellikle sus komutunun ne anlama geldiğinin köpeklere öğretilmesi gerekir. Bu sayede havlamasının önüne geçmek mümkün olur. Öncelikle havlamaya başladığında dikkatini çekmek ve başka bir alana ilgisini yönlendirmek gerekli olabilir. Bu sayede dağılan dikkati sebebi ile havlamayı kesecektir. Havlamayı bıraktığında ise ödüllendirilmesi her zaman işe yarayan yöntemler arasında yer alır. Böylelikle ödül alacağını bildiği için komutlara uyması da kolaylaşır. Eğitim sayesinde köpeklerin davranışlarının düzeltilmesi mümkün olur. Köpekler verilen komutları anlama ve uygulama kabiliyetine sahip canlılar arasında yer alırlar. Köpeklerin havlamalarını engellemenin yolu onları eğitmek olurken ihtiyaçlarının da yeterli düzeyde karşılanması gerekir. Köpeklerin eğitilmesi ise zaman alan bir süreçtir. Bunun yanı sıra kesilmeyen havlamalar bazı durumlarda tıbbi bir problemin göstergesi de olabilir. Çeşitli rahatsızlık durumlarında köpeklerin havladığı görülebilirken ağrılı durumlar ya da canının yanması nedeni ile de köpekler havlayabilir. Bundan dolayı da problemin türüne göre bir veterinere danışmak gerekli olur.
Köpeğim Gece Çok Havlıyor
Köpekler havlayarak iletişim kurar. Bu sesli iletişim yöntemi sayesinde istek ve ihtiyaçlarını anlatmaya çalışırlar. Bazı durumlarda ise iletişim sırasında anlatmak istediklerinin anlamında değişiklikler olur. Dikkatli bir gözlem ile köpeklerin ne anlatmak isteği anlaşılabilirken çoğu zaman bir köpek bölgesini korumak ister. Bu durumu da havlayarak ifade eder. Köpeğim Çok Havlıyor diye endişe edenler açısından bilinmesi gerekenler arasında bunun nedeninin doğru anlaşılması gereği yer alır. Bir korku durumunda da köpekler havlayabilir. Herhangi bir korkuya kapıldığında bunu ifade etmenin yollarından biri de onlar için havlamak olur. Uzun süre yalnız bırakılan köpeklerin canı sıkılır. Bu sıkıntılarını anlatma yolu olarak da havlamayı seçerler. Bundan dolayı da kesintisiz olarak havlayabilirler. Köpekler geceleri genellikle daha hassas olurlar ve duydukları sesler karşısında tepki verirler. Çevrelerini uyarmak istediklerinde de havlamayı sürdürürler. Sıkıldıklarında, korktuklarında ya da yeterince egzersiz yapmadıklarında köpekler geceleri çok havlayabilir bu sebeple ihtiyaçlarını doğru anlamak havlamalarının önüne geçmek açısından önemlidir. Havlamanın önüne geçilemeyen durumlarda ise bir veteriner tavsiyesi almak önemlidir. Sağlık sorunu olması ya da bir yerinin ağrıması nedeni ile de havlıyor olabileceği için kesilmeyen havlamaların dikkate alınması gerekir.
Sıkça Sorulan Sorular:
Köpeğiniz kendini huzursuz hissettiği durumlarda havlamaya başlar. Herhangi bir yerine zarar gelip gelmemiş olmasına dikkat edin. Havlamasını bitirmek için ihtiyacını anlayıp, gidermelisiniz.
Köpekler geceleri genellikle daha hassas olurlar ve duydukları sesler karşısında tepki verirler. Çevrelerini uyarmak istediklerinde de havlamayı sürdürürler.
Herkesin bildiği bir cümleye göre ”havlayan köpek ısırmaz” fakat bu yanlış bir kanıdır. Çünkü havlayan köpek kendini huzur hissediyor demektir.