Yazı İçeriği
Egzama köpeklerde sık karşılaşılabilen bir sağlık problemidir. Kaşıntılı bir hastalık olması nedeni ile rahatsızlık verici bir etkiye sahip olan egzama, yaygın olarak görülür. Köpeklerde Egzama , ortaya çıkan bölgede kaşıntıya yol açması nedeni ile bölgesel rahatsızlıklara yol açar. Köpekler egzamalı bölgeyi sürekli yalama ihtiyacı duyarken zaman zaman ısırarak da tepki verir. İlerlemesi durumunda kronik hale gelebilen rahatsızlıklar arasında yer alan egzama, vücut genelinde de ortaya çıkabilir. Ciltte oluşan bu sorun üst tabakada meydana gelir. Çeşitli nedenlere bağlı olarak cildin üst tabakasında meydana gelen iltihaplanma durumu egzamaya yol açan en önemli etkendir. Egzama belirtisi oluştuğunda köpeğin bu bölgeyi yalayarak, ısırarak ya da kaşıyarak tahriş etmesi mümkündür. Tahribat oluşması enfeksiyon kapmaya da müsait bir zemin oluşturur. Bundan dolayı Köpeklerde Egzama Tedavisi için gerekenin yapılması gerekir. Köpeğin yaşam konforunu olumsuz yönde etkileme gücüne sahip olan egzama, önemsenmesi gereken bir hastalıktır. Köpeklerde egzama nasıl geçer ? Detaylı inceleyelim.
İlginizi çekebilir: Köpeklerde Mantar
Köpeklerde Egzama İlaçları
Köpeklerde Egzama ortaya çıkması durumunda veteriner hekime göstermek gerekir. İki türde görülebilen egzama hastalığı yaş veya kuru olarak adlandırılır. Ortaya çıkan duruma bağlı olarak rahatsızlığın semptomlarında da değişiklik olurken ıslak egzamadaki belirtiler şunlardır:
- Ciltte kızarıklık
- Bölgesel tüy dökülmesi
- Yoğun kaşınma hissi
- Kırmızı renkte lezyonlar ve akıntı
Kuru egzama olarak adlandırılan türde ise durum biraz daha farklıdır. Islak egzama kolaylıkla anlaşılabilir belirtiler verir ve her iki tütün de tedavi edilmesi gerekir. Kuru egzama belirtileri şunlardır:
- Ciltte pullanma
- Cildin soyulması
- Cilt döküntüleri
Bu tür belirtiler hastalığa ait gözle görülebilen fiziki durumlardır. Bunların dışında köpekte oluşan davranış değişiklikleri de söz konusu olur. Köpeğin bir rahatsızlığının olduğu dikkatli bir gözlemle anlaşılabilecek bir durumdur. Bu sebeple davranışların takip edilmesi önemlidir. Köpek belirgin bölgeleri sürekli yaladığında, ısırdığında ve cildinde kızarıklık oluştuğunda dikkate alınmalıdır. Sürekli bir yerlere sürünmek istemesi kaşıntı etkisi ile ortaya çıkan bir durumdur ve bu süreçte hayvanın agresifleşmesi ve iştah kaybı yaşaması da mümkündür. Köpeklerde görülecek bu tür rahatsızlıklarda veteriner hekime danışmak gerekli olurken doktor kontrolünde tedavi uygulanır. Tedavi uygulanacağı zaman hastalığın semptomlarına uygun bir yöntem tercih edilir. Bundan dolayı da doktor kontrolü önemsenmelidir.
Köpeklerde Egzama Tedavisi
Köpeklerde Egzama çeşitli nedenlerle ortaya çıkabilen bir durumdur. Bu rahatsızlığın sebepleri arasında yer alan olumsuzluklar ise şunlardır:
- İklimsel özellikler (Çok sıcak/çok soğuk havalar)
- Sürekli yıkanma
- Parazitler
- Hormonal etkenler
- Yanlış beslenme
- Vitamin eksiklikleri
- Irka özgü yanlar
- Bakteri ve mantar enfeksiyonları
Yukarıdaki sebepler egzama oluşması için uygun zemin hazırlamak için yeterli olurken bu rahatsızlığın veteriner kontrolünde tedavi edilmesi ilerlemesini engellemek açısından gereklidir. Başka rahatsızlıklara yol açma özelliğine sahip olması nedeni ile egzamanın ihmal edilmemesi gerekir. Köpek üzerinde yaratacağı olumsuz ruh hali de göz önünde alındığında hayvanın kısa sürede eski yaşam konforuna kavuşturulmaya çalışılması gerekir.
Köpeklerde Egzama Nasıl Geçer ?
Köpeklerde Egzama ortaya çıkması durumunda soruna yol açan sebebin doğru anlaşılması gerekir. Bu sebeple veteriner hekim kontrolü oldukça önemlidir. Tedavi süreçlerinde uygulanacak yöntemler arasında mama değişimi, parazit ilaçlarının kullanılması, vitamin takviyesi yapılması gibi birçok yöntem kullanılır. Veteriner hekim kontrolünde kullanılması gereken ilaçlar arasında hastalığın türüne ve şiddetine bağlı olarak antibiyotik önerileri de olabilir. Kaşıntının ve şikayetlerin azaltılması yönünde uygulanacak tedavide kısa sürede sonuç almak mümkündür. Deri üzerine önerilecek kremler aracılığı ile köpeğin sıkıntıları en aza indirilebilir. Genellikle sokak hayvanlarında görülen egzama evcil hayvanlar söz konusu olduğunda da ortaya çıkabilecek bir rahatsızlıktır.
Sıkça Sorulan Sorular:
Egzaması olan köpekler egzamalı yeri sürekli yalama ve kaşıma eğilimindedirler. Bu şekilde egzamaları daha çok yayılır.
Mama değişimi, parazit ilaçlarının kullanılması, vitamin takviyesi yapılması gibi birçok yöntem kullanılır.
İklimsel özellikler (Çok sıcak/çok soğuk havalar), Sürekli yıkanma, Parazitler, Hormonal etkenler, Yanlış beslenme, Vitamin eksiklikleri egzamanın sebepleri olabilir.