Yazı İçeriği
Köpeklerde Uyuz hakkında geniş ve kapsamlı olarak hazırladığımız bu içeriğimizde, köpeklerde uyuz tedavisi nasıl yapılır, köpeklerde uyuz belirtileri nelerdir gibi çok sorulan sorulara yanıtlar aradık. Köpeklerde oluşabilecek sağlık sorunları birçok nedenle ortaya çıkabilirken genellikle kene veya pire gibi parazitlerin bazı hastalıklara ortam oluşturduğu gözlemlenir. Yaz ayları ile birlikte görülebilecek çeşitli hastalık türleri vardır ve bunlardan biri de uyuzdur.
İlginizi çekebilir: Köpeğim Yemek Yemiyor
Köpeklerde Uyuz Neden Olur
Köpeklerde Uyuz rahatsızlığı genellikle yaz aylarında ortaya çıkabilen türde bir hastalıktır. Sıcak havanın etkisi ve kene, pire gibi canlıların ortam hazırlaması uyuz hastalığı için yeterli bir sebep oluşturur. Bu rahatsızlığın çeşitli türleri vardır ve ilerleyen süreçlerde tedavi edilmesi güçleşen bir hastalıktır. Bundan dolayı erken fark edildiğinde hemen tedavi edilmesi gerekir. Tedavi edilebilen türde bir rahatsızlık olmasına rağmen ilerlemiş bir uyuz hastalığının tedavisi oldukça güçtür ve zaman alır.
Uyuz rahatsızlığının türlerinden bazıları bulaşıcı olurken bazı türler kolay tedavi edilir. En sık görülen tür olan Demodex zor tedavi edilir ve yüksek bir bulaşıcılık oranına sahiptir. Uyuz hastalığı mikroskobik yapıda olan parazitler aracılığı ile oluşurken bu parazitlerin besin kaynağı doku artıkları, kan veya deri döküntüleridir.
Köpeklerde Uyuz Tedavisi
Köpeklerde Uyuz görüldüğünde tedavi edilmesi gerekir. Bu rahatsızlık tedavi edilebilir cinstendir fakat iyileşme süreçleri oldukça meşakkatlidir. Uyuz hastalığı şiddetli kaşıntılara yol açan bir rahatsızlıktır. Deri bütünlüğünde oluşacak bozulmalar bu rahatsızlık sebebi ile ortaya çıkar. Derinin kızarması, deri renginde bozulma, vücut yaraları hastalığın belirtileri arasında yer alır. Bu rahatsızlık tedavisi olan bir hastalıktır.
Tedavi süreçleri uzun olmasına rağmen erken fark edildiğinde kısa sürede iyileşmek mümkündür. Bunun yanı sıra erken teşhis edilmezse ilerlemiş bir rahatsızlığın tedavisi oldukça zor olmaktadır. Bir deri hastalığı olan uyuz mikroskobik canlıların deriye yerleşmesi ile oluşur. Uyuz hastalığı tedavi edileceği zaman köpeğin derisi medikal ürünlerle temizlenir. Ayrıca çeşitli ilaç tedavisi ile bu hastalık giderilebilir.
Köpeklerde Uyuz Belirtileri
Köpeklerde görülen uyuz rahatsızlığı tedavi edilebilir bir hastalıktır. Çok ileri seviyede bir uyuz hastalığı başka bakteriyel enfeksiyonlarla birleştiğinde ise iyileşme çok zor olabilir. Köpeklerde Uyuz belirtileri aşağıdaki gibidir:
- Kaşıntı
- Kızarıklık
- Tüy dökülmesi
- Deri yaraları
- Deride kepeklenme
- Deride oluşan kötü koku
- Deri renginde bozulma ve matlaşma
Köpeklerde Uyuz Tedavisi İlaçları
Köpeklerde Uyuz görülmesi durumunda tedavisi için ilaç kullanmak gerekirken köpeğin derisi medikal ilaçlarla temizlenmelidir. Uyuz rahatsızlığı kendini çeşitli şekillerde belli ederken çok yoğun bir kaşıntı ve deride kızarıklık en yaygın belirtileri arasında yer alır. Uyuz hastalığının tedavisi olması nedeni ile fark edildiğinde hemen veterinere gidilmesi gerekir.
Uygulanacak tedavi ile kısa sürede sonuç almak mümkün olur. Bu rahatsızlık daha ziyade yaz aylarında sıcaklık artışı ile birlikte görülür. Hastalığın bazı türlerinin insanlara da bulaştığı bilinirken hastalık teşhisinde tüy dökülen bölgeden alınan doku örneklerinin mikroskobik olarak incelenmesi ile kesin tanı konur. Uyuz hastalığı hayvanın bağışıklık sistemi çöktüğünde ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bu sebeple köpeklerin sağlıklı beslenmeleri ve temizlikleri oldukça önemlidir.
Köpeğin deri sağlığını korumak için düzenli bakım yapılması gerekirken ayrıca çok sık yıkanmaları da doğru değildir. Uyuz rahatsızlığında amitraz, sulfurlu solüsyonlar veya benzoyl peroksit ile sorunlu bölgeyi temizlemek gerekir. Ayrıca ağız yolu ile alınacak ilaçlara da gerek duyulur.
Köpeklerde Uyuz İnsana Geçer mi ?
Köpeklerde Uyuz görülmesi durumunda bunun tedavi edilmesi bir zorunluluktur. Tedavi süreci zorlu da olsa hastalığın iyileşmesi mümkün olur. Köpeklerdeki uyuz hastalığının bazı durumlarda insanlara geçmesi mümkün olur. Bu hastalığın çeşitli türleri vardır ve sık görülenlerden biri de Demodextir. Bir dış parazit rahatsızlığı olan uyuz genellikle sokak köpeklerinde görülür.
Bağışıklık sisteminde çökme ya da psikolojik olarak sıkıntıda olan hayvanlarda daha sık görülen bu rahatsızlık insanlara zor bulaşır. Buna rağmen açık yara veya çok yakın temas durumlarında bulaşma ihtimali olur. Dış parazit ilaçları kullanılması bu hastalığın oluşmasını engelleyen bir durumdur. Bu sebeple köpeklerde dış parazit aşısı ihmal edilmemelidir.
Bir sokak köpeğinin uyuza yakalandığını gören kişinin ona yardım etmesi mümkündür. Veteriner hekimle görüşülerek yemeğinin içine konulacak ilaç sayesinde 2-6 hafta aralığında bu tür bir rahatsızlık tedavi edilebilir ve sokak köpekleri de eski sağlığına kavuşabilir.
Sıkça Sorulan Sorular:
Sıcak havanın etkisi ve kene, pire gibi canlıların ortam hazırlaması uyuz hastalığı için yeterli bir sebep oluşturur.
Köpeklerde uyuz belirtileri Kaşıntı, Kızarıklık, Tüy dökülmesi, Deri yaraları, Deride kepeklenme ve yazının devamında saydığımız diğer belirtilerdir.
Köpeklerdeki uyuz hastalığının bazı durumlarda insanlara geçmesi mümkün olur.