Kedi Cinsleri

Van Kedisi , Van Cinsi Kedi Özellikleri , Bakımı

Van Kedisi , Van Cinsi Kedi Özellikleri , Bakımı

Van Kedisi sıcak ve samimi kişiliğiyle ön plana çıkmaktadır. Van kedisi özellikleri açısından oldukça insancıl ve uysal bir türdür. Bakımı rutin yapıldıktan sonra sağlıksak sorun pek yaşamamaktadırlar.12-17 yıl arasında bir ömür sürmektedirler.

Van kedisi, Doğu Anadolu’da ilk kez Van Gölü etrafında rastlanan eski bir kedi ırkıdır. Ülkemizin simgesi haline gelen bu kedi ırkı, dünyanın en popüler kedi ırklarından biridir. iki farklı göz rengine sahip Van kedileri görenleri kendine hayran bırakıyor. Dünya çapında birçok kedi ırkının atası olan bu sevimli arkadaş, dünya çapında tanınmaktadır.  Van kedisi, ülkemizde çok yaygın olan, ancak dünyanın diğer bölgelerinde nadiren görülen bir ırktır. Çok değerli bir tür olduğu için her zaman dikkat çekmeye devam etmektedir.

Efsaneye göre, sular altında kalan Nuh’un Gemisi Ağrı Dağı’na ulaştıktan sonra dağdan inerek Van Gölü çevresinde toplandı. Bir başka rivayete göre de adının Tanrı’nın kutsal kedisi olduğu, omuzlarında çeşitli benekler olduğu ileri sürülmektedir. 19. Van’ın kedisinin piyasada satılan halı ve kilimlerin üzerinde bulunduğu söyleniyor. 1955’te iki İngiliz kadın tarafından Türkiye’den elde edilen cins, gen havuzuna dahil edildi ve 1969’da İngiltere Şampiyonası’nı kazandı.

Van Kedisi Özellikleri

Bu kedi cinsi özellikleri bakımından farklıdır. Sizlere bu özellikleri genel hatlarıyla, özet olacak şekilde tablo haline getirdik.

Ağırlık3 Kg – 7 Kg arası
Uzunluk25 cm – 40 cm arası
Tüylerİnce-uzun tüylü
Tüy RenkleriBeyaz
Göz RenkleriMavi-yeşil
Ortalama Ömrü6-14 Yıl
Van Kedisi Genel Özellikleri

Van Kedisi Karakter Özellikleri;

Van kedisinin kişiliğinin en dikkat çekici özelliği sıcak ve samimi kişiliğidir. Herkese oldukça yakındır. Bu tüylü arkadaşın en dikkat çekici özelliği efendisine olan bağlılığıdır. Ailesinin içine yavru zamanlarında girdiyse çok güçlü bağlar kurar. Van Kedisi sevgi dolu bir kedidir. Aşkları çok güçlüdür. Ailesiyle yoğun bir şekilde ilgilenir. Kim mutlu, kim mutsuz olduğunu analiz edebilir. Mutsuz olduğuna inandığı aile ferdine özellikle yoğun ilgi gösterir.

Diğer kedi ırklarına göre suda oynamayı sever. Küçük bir su birikintisi bile görünce atlar içine ve oynamaya başlar. Bu nedenle çok geniş bir su kabı  seçmemelisiniz.. Çok gürültülü bir tür değillerdir. Sahibine bir şey söylemek istediğimde miyavlarlar. Sosyal bir kedi olarak diğer evcil hayvanlarla arkadaş olmaktan memnun olurlar.

Van Kedisi Fiziksel Özellikleri;

Neşeli arkadaşlar, kışın soğuğu ve yazın sıcak, kuru havasını yaşamak için kürk değiştirirler. Van Kedisinin vücudundaki kürk genellikle beyazdır ancak baş ve kuyrukta farklı renkler olabilir.Van Kedisi gözlerinden biri kehribar, diğeri mavi olabilir. Van Kedisinin bacakları, başı ve kuyruğu krem, sarı, mavi, tekir, siyah veya kahverengi olabilir. Van kedileri uzun tüylerini kışın kaybeder, yazın yenileri çıkar.

Bu sevimli arkadaşların kısa kulakları vardır. Uç kısımları ise bir miktar uzundur. Erkek Van kedilerinin ağırlığı 7 kg’a kadar, dişiler ise 4-6 kg’a kadar artış göstermektedir. Van kedileri, üç yıl sonra yetişkin kediler olabilir. Van Kedileri, hangi kedilerle çiftleşecekleri konusunda çok seçicidir. Ancak yine de yılda dört yavru doğurabilirler.

Güçlü ve kaslı bir vücut yapısına sahiptirler. Güzel gözleri ve uzun, bakımlı tüyleriyle dikkat çekmektedirler. Van kedilerinin tüyleri her geçen sene biraz daha uzamaktadır. Kürkleri genellikle beyaz ve kabarık hale gelir.

Van Kedisi Bakımı

 Van kedilerinin sağlıklı bir yaşam sürebilmeleri için her gün bakımlarının yapılması gerekmektedir. Uzun, elastik tüylerinim yapısında bulunan ölü tabakayı çıkarmak için her zaman dikkatli bir şekilde taramak çok önemlidir. Tarama işleminin yanı sıra suya olan sevgisi ile tanınan Van Kedisi’ni sıcak bir duş ile rahatlatabilirsiniz. Bu egzersiz yaşlı Van kedilerinde daha sık yapılmalıdır. Tüm kedi ırkları gibi Van Kedisi için de tırnak bakımı önemlidir. Kedi kozmetologlarından ve veteriner kliniklerinden bakteri ve mikroplardan kurtulma konusunda yardım alabilirsiniz. Ayrıca kedilerin doğal ortamdaki ölü tırnak dokusunu yok etmesi için kedi tırmığı kullanabilirsiniz. Van kedisinin sağlıklı ve güçlü kalabilmesi için aşılama işleminin yaş bazlı düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Van Kedileri için beslenme çok önemlidir. Sağlıklı kalmak için kaliteli kedi maması tüketmeleri gerekmektedir. Düzenli ve besleyici bir diyetle kedinizin her zaman sağlıklı olmasını sağlayabilirsiniz. Su, yiyecek ve kum kaplarını deterjan kullanılmadan düzenli olarak dezenfekte edilmesi gerektiğini unutmayın.

Van Kedisi Bakımı Zor Mu ?

Oyunbaz ve hareketli yapıları vardır. Bakımı kolaydır, evinizde onunla eğlenceli vakitler geçirebilirsiniz

Van Kedisi Fiziksel Özellikleri; Nelerdir ?

Neşeli arkadaşlar, kışın soğuğu ve yazın sıcak, kuru havasını yaşamak için kürk değiştirirler.